Thursday, January 8, 2009

Tips....

Aku nak share tips turunkan berat badan ngan kawan2 yang tengah berazam tok kurus. tips ni aku amik kt blog kevin zahari.....Berikut adalah panduan ringkas dan cepat untuk cara menurunkan berat badan:
1.
Jangan skip meals.Ramai ingat bahawa anda perlu skip meals seperti elakkan sarapan pagi dan melaparkan diri untuk kurang berat badan. Ini salah. Dengan cara ini anda hanya berjaya menurunkan metabolisma badan. Panduan Terbaik?Makan 5-7 hidangan sederhana sehari dan kurang makan/minum 2-3 jam sebelum tidur.

2.
Kawal nafsu makan….once nafsu is there memang susah untuk membuat pilihan makanan yang baik. Again di sinilah anda perlu makan 5-7 kali sehari untuk mengawal nafsu makan anda.

3.
Tingkatkan tahap keaktifan anda…tak semestinya dengan jogging atau bersenam di gym. Yang penting anda tingkatkan aktiviti physical untuk bakar lebih calorie, seperti Park kereta anda lebih jauh daripada destinasi anda......Jangan guna lif…use the stairs .....Bersihkan rumah anda

4.
Ketahui keperluan kalori anda. Ini penting dan jika anda rajin, bandingkan keperluan kalorie dengan pemakanan kalorie seharian anda.

5.
Eliminate makanan yang 1. tidak elok dan 2. tidak perlu. Kekadang kita ambil makan/minuman yang actually kita tak perlukan sangat pun….just because its there, doesn’t mean we have to eat or drink them

6.
Diet pills? Yes they work tetapi tidak jika anda tidak gabungkan penggunaannya dengan makanan yang terkawal…..

7.
Tak pandai kawal nafsu makan? Belilah protein shakes dan makannya di antara hidangan due kali sehari..1. antara sarapan dan lunch…2. antara lunch dan makan malam

3 comments:

~honey_nurhaliza~ said...

ada lg satu lin lupe...pkilah bodysuit utk shape kan kembali bntuk badan...eheheh...tp kan,b'fast hanny amik cm biasa cuma nya utk lunch hanny mmg x sntuh nasik....:)

adzlin said...

ye betui..sape mau bentuk bdn yang menarik silalah pakai bodysuit:)dh tu hanny lunch makan pe je yanggg??

~honey_nurhaliza~ said...

amik yg hanny ckp tuh je laa...kenyang sgt x amik nasik...nnt tggu hanny pos kat lin ok..:)