Monday, May 14, 2012

Perkara Utama Yang Perlu Dilakukan Sebelum Masuk Rumah Baru


Hari Isnin memang hari yang agak slow sikit untuk memulakan kerja, hehehehe....biasalah tu kan semua orang akan mengalami benda yang sama, ye dak....cer kalau hari Jumaat semua semangat nak wat kerja kan....:P

Untuk menghilangkan rasa bosan, abis semua blog kawan-kawan aku terjah, pastu terjumpalah satu blog ni (aku lupa namanya) yang kebetulanpun tengah rancak sediakan keperluan rumah baru dia.

Antara senarai keperluan yang boleh dikongsi untuk dijadikan panduan bersama:- 

1. Wiring
Ni memang penting, untuk tambah point mana yang kurang. 

2. Plaster ceiling
Ni terpulang pada bajet masing-masing, tak adalah penting sangat....kalau ada bajet lebih bolehla buat.

3. Mengecat rumah
Bila dah buat plaster ceiling memang rumah kena cat balik, takut dinding2 kotor masa proses wat plaster ceiling tu.

4. Kitchen Cabinet/Build in wardrobe/build in tv cabinet
Aku hanya buat kabinet dapur je dan wardrobe je...tv cabinet tak buat pun....

5. Tinted cermin
Memang tak buat sebab suami tak suke rumah nampak gelap, rimas katanya.

6. Grill
Ni memang wajib adalah. Kami dah buat, mungkin dalam minggu depan akan dipasang.

7. Pasang alarm & auto gate
Hok ni hold dulu, tak berapa penting sangat sekarang ni....kalau ada bajet lebih akan datang mungkin akan difikirkan untuk pasang ke tak.

1 comment:

C.J said...

salam azrin.. thanks sebab tinggalkan komen dalam entri CJ... glad to know finally u got a new home.. :)

hope to see u in a future my new friend :)