jadi inilah bahan2nya...
bahan2 untuk dikisar:
bawang merah
bawang putih
lengkuas
serai
kunyit hidup
cili kering
bahan2 lain:
santan
asam keping
tepung jagung
caranya:
tumis bahan kisar tu sampai naik bau
lepas tu masukkan santan...kacau jangan sampai dia pecah minyak
masukkan juga asam keping...
bila kuah dh masak...
masukan plak tepung jagung...(yg ni kene kacau jer takut dia berketul)
kene kacau sampai dia pekat tau...pastu leh lah tutup api
& jiruslah atas ayam/ikan...
p/s:
bahan2 tu ikut pada selera masing2lah...
aku memang jenis masak yang main campak2 jer...
tu yang wat masakan kita lg sedap..
kalau ikut sukatan ni lecehlah..:)
sedapnye lin..RM brape sorang?
ReplyDeletetq My Friend
ReplyDeletetunaikan permintaan aku niey...
nanti aku dah kuat leh la buat..
buat masa niey aku still mabuk yg teruk..huhuhu
kesian ko..x pelah nanti ko dh sihat betui2 bolehlah try...
ReplyDelete